Een autoverzekering afsluiten Belgie

Het afsluiten van een autoverzekering is een proces dat bij de meeste verzekeraars ongeveer hetzelfde traject beslaat, maar er zijn uiteraard verschillen in de manier van afsluiten.

 
Waar kunt u in België een autoverzekering afsluiten?
Bijna alle verzekeraars bieden ook autoverzekeringen aan. U kunt onder andere terecht bij:
· Directverzekeraars, dit zijn verzekeraars die alleen de verzekeringen van hun eigen maatschappij aanbieden.
· Onafhankelijke verzekeringsmakelaars die meerdere verzekeraars vertegenwoordigen.
· Er zijn ook een aantal grote instellingen die bank en verzekeraar naast elkaar zijn en deze diensten combineren in één kantoor.
Tot welke aanbieder van verzekeringen u zich het meeste voelt aangetrokken hangt van een aantal factoren af.

De keuze voor het afsluiten bij een bepaalde verzekeraar
Wanneer u een autoverzekering wilt gaan afsluiten, kunt u kiezen tussen vele aanbieders, zoals:
· Uw vaste verzekeraar; wanneer u bij een bepaalde verzekeraar al meerdere verzekeringen heeft lopen, kan het zijn dat u hier ook uw autoverzekering wenst af te sluiten. Het is enerzijds gemakkelijk wanneer u al uw verzekeringen bij dezelfde verzekeraar heeft lopen en anderzijds levert dit vaak combinatiekorting op. Daarnaast heeft u ook maar met één partij te maken en worden de verzekeringen meestal in een combinatiepakket gedaan, waardoor u periodiek maar één betaling hoeft te doen.
· Wanneer u nog geen keuze heeft gemaakt voor een bepaalde verzekering of verzekeraar, dan kunt u alvorens een autoverzekering af te sluiten eerst offertes aanvragen bij meerdere verzekeraars:
o Zelf offertes aanvragen bij diverse directverzekeraars via internet, telefonisch of via een aanvraagformulier en deze vergelijken. Let er altijd op dat u naast de premie ook goede informatie krijgt over de polisvoorwaarden. Daarna kunt u de gekozen autoverzekering afsluiten via internet of op één van de andere manieren. Wanneer u afsluit via internet of telefonisch, dan moet u vaak daarna nog wel enkele schriftelijke stukken verzenden.
o Offertes aanvragen bij directverzekeraars en bankkantoren door naar hun kantoor te gaan. Ook hier dient u er altijd alert op te zijn dat u alle benodigde informatie om te kunnen vergelijken, ontvangt. Wanneer u een keuze heeft gemaakt, kunt u de gewenste autoverzekering ten kantore van een verzekeraar afsluiten, maar soms kan dit ook schriftelijk of telefonisch.
o Zelf offertes aanvragen bij verzekeringsmakelaars op internet of ten kantore van deze makelaars. Wanneer u zich direct tot deze makelaars wendt, dan zullen zij u persoonlijk kunnen voorlichten en adviseren. U kunt dan ook direct een keuze maken en kiezen voor een bepaalde verzekering en deze direct afsluiten.
Er is dus volop keuze in manieren om een autoverzekering af te sluiten. Let er altijd op dat u alle voorwaarden heeft kunnen inzien alvorens u er definitief een afsluit.