Verzekeren van een klassieker

Als u in het bezit bent van een mooie klassieker of oldtimer, dan wilt u deze natuurlijk ook goed verzekeren.

 

 
De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is verplicht; daarnaast kunt u additioneel nog meer verzekeringen ten behoeve van uw klassieker afsluiten. Uiteraard hangt uw keuze ook af van de waarde die uw oldtimer vertegenwoordigt.

 

Wanneer is een auto een klassieker?
Men kan op basis van meerdere factoren bepalen wanneer een auto tot de categorie klassiekers wordt gerekend. Het criterium is de leeftijd en wel gerekend vanaf de eerste inschrijvingsdatum van de auto. Voor de verkeersbelasting en de technische keuring wordt een personenwagen vanaf de leeftijd van 25 jaar als klassieker c.q. oldtimer beschouwd.
Er zijn ook instanties die een ander leeftijdscriterium en soms aanvullende criteria hanteren. Er zijn bijvoorbeeld verzekeraars die een auto vanaf de leeftijd van 25 jaar als oldtimer beschouwen, maar ook vanaf 15 jaar komt voor. Sommige verzekeraars zien een auto vanaf 15 jaar mits deze van een bepaald type is, als klassieker. Ook de vele oldtimerverenigingen hebben ieder hun eigen criteria.

Aandachtspunten bij een autoverzekering van een klassieker
Wanneer u voor uw klassieker een autoverzekering wilt afsluiten, dan is het altijd het gunstigst om een speciale klassiekerverzekering te kiezen. U kunt dan van de meest aantrekkelijke voorwaarden en de relatief laagste premie genieten. Dit geldt zowel voor de verplichte BA autoverzekering als voor de omniumverzekering. De volgende punten kunnen van belang zijn wanneer u een klassiekerverzekering gaat afsluiten voor uw oldtimer:
· De premiepercentages die bij de klassiekerverzekeringen worden gehanteerd zijn lager dan die voor een normale auto, omdat de verzekeraar minder schades hoeft te vergoeden; dit vanwege het feit dat er nu eenmaal minder schades met en door klassieke auto’s plaatsvinden.
· Bij klassieke auto’s is de basis voor de premiehoogte de getaxeerde waarde van de auto. U dient daartoe uw klassieker te laten taxeren en dit periodiek te laten herhalen; deze expertise moet u laten uitvoeren door een erkend taxateur.
· Wanneer er sprake zou zijn van schadevergoeding vanwege diefstal, wordt normaliter met vooraf vastgelegde afschrijvingspercentages gewerkt ten opzichte van de geschatte waarde bij het begin van de verzekering c.q. de laatste taxatie. Ook daarom moet u de taxatie regelmatig laten herhalen; uw oldtimer zal waarschijnlijk niet zo snel in waarde dalen als een aantal van de gebruikte afschrijvingstabellen laten zien. Verschillende verzekeraars kunnen ook met verschillende afschrijvingstabellen werken; let hier goed op als u offertes vergelijkt..
· Verzekeraars hanteren normaal de voorwaarde dat u maar een beperkt maximaal aantal kilometers per jaar met uw klassieke auto mag rijden, om voor het relatief lage tarief van de speciale klassiekerverzekering in aanmerking te komen.
· Er zijn overigens ook speciale verzekeringen voor klassiekers waarmee men enkel en alleen manifestaties en dergelijke bezoekt.
· Let altijd op de voorwaarden die gelden voor stalling, alarm en aantal c.q. verschillende bestuurders. Houdt u zich hier ook aan, want zou er onverhoopt sprake zijn van schade en heeft u deze voorwaarden niet in acht genomen, dan zou het kunnen gebeuren dat de schade niet vergoed wordt. 
· Een aantal oldtimerverenigingen bemiddelt ook voor hun leden bij het afsluiten van een goede oldtimerverzekering en sommige clubs hebben zelfs een eigen speciale autoverzekering voor klassieke auto’s. Hiervan gebruik maken kan heel voordelig zijn.