De oldtimer

Misschien heeft u wel een klassieke auto, of overweegt u een oldtimer aan te gaan schaffen.

 

 
Of u deze wagen nu gebruikt voor het dagelijks verkeer, alleen voor recreatie of als verzamelobject; u moet deze oldtimer ook verzekeren. U kunt uw oldtimer als gewone auto verzekeren maar u kunt deze ook verzekeren met een speciale oldtimerverzekering. 
 

Is uw wagen een oldtimer?
Oldtimer en klassieke wagen zijn begrippen die in het gewone taalgebruik een andere betekenis kunnen hebben, dan die er door officiële instanties aan wordt gegeven. Wanneer men uitgaat van de verkeersbelasting en de officiële technische keuring, dan hanteren de betreffende instanties een leeftijdsgrens van 25 jaar waarop een auto als oldtimer beschouwd gaat worden.
Er zijn echter ook verzekeraars die auto’s vanaf de leeftijd van 15 jaar als oldtimer beschouwen, soms wordt deze categorie wagens ook wel youngtimer genoemd. Sommige verzekeraars hanteren bij deze leeftijdsgrens wel een extra voorwaarde aangaande het type en model auto; bijvoorbeeld alleen sportwagens en cabriolets worden vanaf 15 jaar als oldtimer gezien en alle andere wagens pas vanaf 25 jaar oud.

Oldtimerverenigingen en de autoverzekering
In België zijn er vele clubs en verenigingen voor klassieke auto’s. Sommige van deze clubs zijn alleen toegankelijk voor mensen die een oldtimer van een bepaald merk of zelfs bepaald model hebben en de clubs hanteren ook ieder hun eigen voorwaarden betreffende de leeftijd die de auto moet hebben, om lid van de vereniging te kunnen worden. Veel van deze clubs zijn aangesloten bij de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen, de BFOV. Wanneer men lid is van een club die is aangesloten bij de BFOV, dan kan men gebruik maken van een soort collectieve oldtimerverzekering met zeer gunstige voorwaarden tegen zeer aantrekkelijke premies, the Classic Car Insurance. Daarnaast bemiddelen heel wat oldtimerverenigingen ook op eigen initiatief bij het afsluiten van een gunstige oldtimerverzekering. Wanneer mogelijk is het altijd de moeite waard om informatie hierover aan te vragen, en u kunt aan de verenigingsleden ook persoonlijk vragen hoe de autoverzekering bevalt.

Tips voor een oldtimer autoverzekering
Wanneer u dus een oldtimer heeft, is het nagenoeg altijd goedkoper om een speciale oldtimer autoverzekering hiervoor af te sluiten. De voorwaarden zijn vaak ook zeer aantrekkelijk. Er zijn echter enkele punten waar u rekening mee moet houden:
· Uw oldtimer moet normaliter getaxeerd worden door een deskundige en dit moet periodiek herhaald worden. Hieraan zijn kosten verbonden. De premie wordt gebaseerd op de taxatiewaarde en op deze taxatiewaarde wordt met een bepaald percentage periodiek afgeschreven, net zoals bij nieuwe auto’s. Iedere verzekeraar hanteert overigens weer andere afschrijvingstabellen, waarbij de ene veel gunstiger kan zijn dan de andere.
· Let altijd op voorwaarden betreffende maximaal jaarkilometrage en het toegestane gebruik van uw oldtimer. De reden dat deze speciale verzekeringen een lagere premie hebben, is vooral gebaseerd op het feit dat er minder schades mee en aan plaatsvinden. Wanneer iedere bezitter van een oldtimer dag in dag uit deze klassieke auto volop zou gebruiken, dan zou het risico op schade natuurlijk ook toenemen en daarmee de premie stijgen. Dit is ook de reden dat er bij een lage basispremie vaak maar beperkt gebruik gemaakt mag worden van de oldtimer en dat u wanneer u de oldtimer meer gebruikt, ook meer premie moet betalen.